Invictus……..en filmanmeldelse

Filmen Invictus handler om Mandelas kamp for at forene det sorte og det hvide Afrika i det allerførste år efter hans indsættelse som præsident.

Mandela forstod betydningen af at have noget at være fælles om i et land der som udgangspumkt intet fællesskab havde mellem sorte og hvide.

Mandela oplevede hvordan sorte Afrikaans støttede et hvilket som helst andet hold, end landets eget Springboks, og dette ville han vende, med et kommende WM som oven i købet skulle afholdes i Sydafrika.

ANC (African National Congress) ønskede ellers, og vedtog enstemmigt, at nedlægge Rugbyholdet, The Springboks, men Mandela intervenerede og bad ANC følge hans suveræne beslutning i denne sag.

Springboks tog, som en del af træningen op mod verdensmesterskaberne i 1995, rundt i hele South Africa og afholdt træningslejre med både sorte og hvide børn, og skabte dermed den støtte og opbakning som holdet havde brug for.

Holdet vandt WM i Rugby i 1995, bakket op af 43 millioner sydafrikanere.

Dette har Clint Eastwood lavet en rigtig god film om, og uanset om man er til rugby eller ej, er den værd at se.

Den er fint instrueret af Eastwood og har Morgan Freeman (Mandela) og Matt Damon (Francois Pienaar, holdets kaptajn) i de absolut bærende roller.

 

 

Der er ingen tvivl om at det har været en ekstrem opgave at forsøge at få nationen South Africa til at blive een nation, og det er højst tænkeligt at filmen fokuserer for ensidigt på en succeshistorie som The Springboks, det at få sorte og hvide livvagter til at arbejde sammen, til at få hvide til at acceptere at de ikke var stedfortrædende for Gud , at få de sorte til at holde med at hade de hvide og så videre og så videre, og da jeg aldrig har besøgt dette store land, skal jeg heller ikke være hende der skriver at det er lykkedes, fo det ved jeg ingenting om.

Men filmen er en feelgood-film og anbefalelsesværdig….selvom der også er rigtig meget rugby-spil i den….

 

Og her er digtet Invictus, som Mandela læste igen og igen og igen mens han sad på Robben Island, og som han (ifølge filmen) gav til kaptajnen for Springboks….Til eftertanke!!

 

Invictus

Out of the night that covers me,
Black as the Pit from pole to pole,
I thank whatever gods may be
For my unconquerable soul.

In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeonings of chance
My head is bloody, but unbowed.

Beyond this place of wrath and tears
Looms but the Horror of the shade,
And yet the menace of the years
Finds, and shall find, me unafraid.

It matters not how strait the gate,
How charged with punishments the scroll.
I am the master of my fate:
I am the captain of my soul.


William Ernest Henley

Reklamer

3 meninger om “Invictus……..en filmanmeldelse

  1. Jeg er ikke til sport og sportsfilm, men jeg kan godt blive imponeret af Mandela når jeg læser sådan noget. Det er jo genialt, at bruge landsholdet til at samle en splittet nation. Der er vist ingen tvivl om, at Mandela var en utrolig dygtig statsleder!

  2. Det lyder som en film, jeg skal se – mange tak fordi du fortæller om den! Mandela har gjort et enestående arbejde, og da jeg selv har familie i Sydafrika, ved jeg, hvor vigtigt det er at få sorte og hvide og rige og fattige til at leve sammen.Klem og ha' en god dag, Annette 🙂

Der er lukket for kommentarer.