Klosterliv

Jeg så ved en tilfældighed i avisen at Utstein Kloster ikke alene var åbent i påsken, men også havde guidet omvisning Langfredag. Fredagsturen blev derfor en kysttur med Klosterbesøg indlagt.

Vejret var flot igen og heldigvis lidt lunere, for hvem havde glemt at tage sin jakke med?  Det var ikke mor 🙂

IMG_0999

Vi var afsted i god tid (udmærket, for jeg havde også glemt kortet!!) og tog en the-pause ved Fjøløy Fort. Vi gik ikke helt ud til fyret, for der kan mors lunger ikke helt følge med længere.

Sidst jeg var her (med Inge) var vejret en del anderledes.

IMG_5555

IMG_0998

 

 

 

 

 

 

På trods af manglende kort, og med bare nogle få afstikkere på sideveje vi egentlig ikke skulle have set, fandt jeg Klosteret. Heldigvis var vi fremme i rigtig god tid, for det viste sig at mange mange mange andre havde fået samme gode ide som os.

IMG_1002 

Det er bøgetræer der står foran Klosteret og det er  ikke helt almindeligt træ i Norge.

Disse her  står her, fordi bøgespirer engang skulle sendes fra Holland til Sankt Petersborg, hvor Zsaren ønskede sig en bøgeallè. Desværre forliste skibet udfor Utstein, men den snarrådige herremand (klosteret blev opkøbt privat efter at have stået tomt og forladt igennem flere hundrede år efter reformationen) bjergede og plantede en del af de mange spirer, så nu står der meget gamle bøgetræer på Utstein.

IMG_1006

Man kender til bosætninger i området som er omtrent 11.000 (elleve tusinde) år gamle, og Harald Hårfagre havde kongsgård her før Augustinermunkene kom til og begyndte at bygge kloster ca. år 1100. Området er også godt plasseret bag flere forbjerge og det siges at man slet ikke kan se bebyggelse på denne del af øen når man kommer fra søsiden. Får jeg nogensinde spændt ben for nogen med en båd skal jeg teste dette 🙂

IMG_1011 abbedens hus

IMG_1015IMG_1017

Omvisningen var utroligt interessant og guiden både vidende, velfortællende  og meget meget tålmodig. Der var nok mellem 60 og 70 mennesker til omvisning, og her som ved andre af den slags oplevelser, er folk generelt ikke vanvittigt gode til at holde mund og lade guiden tale, men det klarede hun helt flot.

IMG_1020IMG_1021 

Klosteret og kirken er bygget ud og til i takt med strømmen af  penge og arbejdskraft og man finder både romanske og gotiske karaktestika. De to buer herover er nu en markering af rang; abbeden havde sæde under buen med krummeluerne og prioren under den anden mere “simple” bue.

IMG_1024

I den øverste bue herover, mener man der har været en træbalkon som Biskoppen fra Stavanger kunne trone i hvis og når han kom på besøg for andet end at hærge og røve. De få gange en Konge kom forbi, fik også han HØJsædet.

IMG_1029IMG_1031IMG_1033IMG_1034

Munkenes sovesale blev bygget om til herskapsbolig da Klosteret i 1750 blev købt af Christopher Garmann  og den del er nyligt restaureret og indgår nu som en del af Museum Stavanger.

I dag har vi ikke planer om noget som helst andet end en lille handletur i det lokale center. Det trækker tænder ud med al turistaktivitet 😉

Reklamer

6 meninger om “Klosterliv

  1. Interessant tur og flot natur. Sjovt med bøgetræerne. Selvom solen også har vist sig hernede sydpå de sidste par dage, er der stadig koldt. For koldt uden jakke hvis man skal ud og gå.

  2. Så kom det gode vejr også op til jer!
    Det er (næsten) altid hamrende interessant med guidede ture – man får en helt anden oplevelse af tingene, når der følger god information med i købet.

  3. Du er vist kommet hurtigt ud af døren uden jakke og kortbogen.. 🙂 hvor heldigt at der var åbent derude, og spændende at få lidt historie om klosteret og kirken. Kan i øvrigt se at munken stadig sidder på sin plads i gården. 🙂
    God påskelørdag hos jer.

    1. Ja det er ikke såen når man kører bil…….der savner jeg jo ikke jakken (men kortet!!!!) Ja det var en dejlig tur med meget spændende historie. Og meget meget sjovt at se billederne fra Fjøløy fra en måned siden 🙂

Der er lukket for kommentarer.